UA RU
Зворотній зв'язок
(056) 785-25-33 Дніпро
(057) 756-25-33 Харків
×

Цікаві особливості монстери

Усі монстери, а їх більш як 50 видів, – великі ліани з гнучкими стеблами. Вони можуть піднятися на висоту 10-15 м, тому ці «верхолази» використовують як опори стовбури інших великих рослин. Монстери прикріплюються до них своїми великими повітряними коренями. У Перу з них робили мотузки, а в Мексиці плели кошики. Повітряний корінь, не знайшовши твердої опори, може припинити свій ріст. Монстера наче «відчуває», що цей напрямок розвитку безперспективний, і починає шукати опори в іншому місці. Нерідко повітряні корені монстер ростуть донизу, досягаючи рівня ґрунту. Така стратегія рослин має практичний сенс.

Монстера як швейцарський сир

Деякі монстери з'являються з насіння, що потрапляє з пташиним послідом на кору дерев. У цьому випадку повітряні корені, які торкнулися землі, починають забезпечувати рослину мінеральними речовинами. Тому повітряні корені не обрізають, а укорінюють. Ще одна особливість монстер – отвори на їхньому листі. Завдяки цим «діркам» у деяких країнах монстеру називають «рослина – швейцарський сир». Таке пристосування дає змогу рослині протистояти потужним дощовим потокам. Чим крупніша листова пластина, тим більше вона має «отворів».

Монстери мешкають у тропічних лісах, атмосфера яких перенасичена вологою. У таких умовах їхнє листя не здатне швидко випаровувати вологу, і вона виділяється у вигляді крапель, що з'являються на краях листків. Іноді «заплакану» монстеру можна побачити і в домашніх умовах. Це явище не свідчить ні про погане самопочуття рослини, ні про надлишок вологи. Монстеру практично не можливо «залити», наскільки добре вона справляється з надлишком вологи в ґрунті.

Монстери належать до сімейства ароїдних, для якого характерні суцвіття-качани. У природних умовах монстери цвітуть двічі на рік, навесні та восени. Початок монстери вкритий біло-кремовим покривалом. Усередині він має серцеподібний стрижень і дозріває 12-14 місяців. Нерідко на одній і тій же рослині можна побачити і цілком зрілі качани, і квітки, які тільки зав'язуються. Наприкінці розвитку качан може сягати довжини 30 см. У монстери ласої біла м'якоть качана їстівна. Вона містить близько 2 % білків і 16 % цукру.

Ознака зрілості – відшаровані лусочки, які нагадують за формою комірки бджолиних сот. За смаком плід монстери нагадує щось середнє між бананом і ананасом. Крем з м'якоті плодів додають до солодких страв, коктейлів, морозива. Незрілі плоди містять солі щавелевої кислоти, які викликають подразнення слизової оболонки рота. Можливо, саме ці речовини роблять сік монстери незамінним у боротьбі з артритом. Подразнюючи поверхню шкіри, вони викликають приплив крові до хворих суглобів. М'якоть плодів монстери може викликати алергічні реакції і нудоту. Незважаючи на це, зрілі плоди монстери поширені на ринках Південної Америки, де монстеру ласу деколи називають «фальшивим хлібним деревом».

 

Александра
Спеціаліст по рослинах

Потрібна консультація по рослинах?

Залиште заявку та Александра зв'яжеться за вами!

 !!! Ім'я *:
 !!! Телефон *:
 

 

Коментарі

Ещё материалы
Facebook Youtube Instagram