Цікаві особливості монстери
Усі монстери, а їх більш як 50 видів, – великі ліани з гнучкими стеблами. Вони можуть піднятися на висоту 10-15 м, тому ці «верхолази» використовують як опори стовбури інших великих рослин. Монстери прикріплюються до них своїми великими повітряними коренями. У Перу з них робили мотузки, а в Мексиці плели кошики. Повітряний корінь, не знайшовши твердої опори, може припинити свій ріст. Монстера наче «відчуває», що цей напрямок розвитку безперспективний, і починає шукати опори в іншому місці. Нерідко повітряні корені монстер ростуть донизу, досягаючи рівня ґрунту. Така стратегія рослин має практичний сенс.
Монстера як швейцарський сир
Деякі монстери з'являються з насіння, що потрапляє з пташиним послідом на кору дерев. У цьому випадку повітряні корені, які торкнулися землі, починають забезпечувати рослину мінеральними речовинами. Тому повітряні корені не обрізають, а укорінюють. Ще одна особливість монстер – отвори на їхньому листі. Завдяки цим «діркам» у деяких країнах монстеру називають «рослина – швейцарський сир». Таке пристосування дає змогу рослині протистояти потужним дощовим потокам. Чим крупніша листова пластина, тим більше вона має «отворів».
Монстери мешкають у тропічних лісах, атмосфера яких перенасичена вологою. У таких умовах їхнє листя не здатне швидко випаровувати вологу, і вона виділяється у вигляді крапель, що з'являються на краях листків. Іноді «заплакану» монстеру можна побачити і в домашніх умовах. Це явище не свідчить ні про погане самопочуття рослини, ні про надлишок вологи. Монстеру практично не можливо «залити», наскільки добре вона справляється з надлишком вологи в ґрунті.
Монстери належать до сімейства ароїдних, для якого характерні суцвіття-качани. У природних умовах монстери цвітуть двічі на рік, навесні та восени. Початок монстери вкритий біло-кремовим покривалом. Усередині він має серцеподібний стрижень і дозріває 12-14 місяців. Нерідко на одній і тій же рослині можна побачити і цілком зрілі качани, і квітки, які тільки зав'язуються. Наприкінці розвитку качан може сягати довжини 30 см. У монстери ласої біла м'якоть качана їстівна. Вона містить близько 2 % білків і 16 % цукру.
Ознака зрілості – відшаровані лусочки, які нагадують за формою комірки бджолиних сот. За смаком плід монстери нагадує щось середнє між бананом і ананасом. Крем з м'якоті плодів додають до солодких страв, коктейлів, морозива. Незрілі плоди містять солі щавелевої кислоти, які викликають подразнення слизової оболонки рота. Можливо, саме ці речовини роблять сік монстери незамінним у боротьбі з артритом. Подразнюючи поверхню шкіри, вони викликають приплив крові до хворих суглобів. М'якоть плодів монстери може викликати алергічні реакції і нудоту. Незважаючи на це, зрілі плоди монстери поширені на ринках Південної Америки, де монстеру ласу деколи називають «фальшивим хлібним деревом».
Автор статьи: Баран Александра
Фитопатолог компании Флорен